fbpx

Una cinquantena d’empreses catalanes del sector de la fruita exposen els seus productes a la Fruit Attraction de Madrid

 In Novetats
  • Vint empreses catalanes hi participen amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura”
  • El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, visitaran la fira acompanyats del director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí
  • Amb prop d’un milió de tones de fruita a l’any, Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa, i alhora, és el novè major productor mundial de préssec i nectarina, el divuitè de pera i el trenta-setè de poma
  • El de la Fruita i Horta va ser el tercer sector exportador agroalimentari català tant en valor com volum durant el 2020. Respecte 2019, el valor d’exportació es va incrementat en un 11,06% i en volum va disminuir un 8,89%, incrementant un 18,37% el rati del valor de les exportacions respecte al volum exportat

 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, la Promotora dels Aliments Catalans, organitza la participació d’una vintena d’empreses fructícoles catalanes a la fira FRUIT ATTRACTION 2021 que se celebrarà a Madrid del 5 al 7 d’octubre sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura”.

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, visitaran la fira i les empreses catalanes expositores acompanyat del director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí.

Sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura”, Prodeca agruparà en un mateix estand una vintena d’empreses catalanes de fruita que representen perfils d’empreses productores, comercialitzadores, importadores i exportadores. Així, l’àmplia representació d’empreses catalanes a Fruit Attraction cobreix la totalitat de les famílies de productes fructícoles cultivats a Catalunya: fruita de pinyol, fruita de llavor, fruita dolça i cítrics.

Seguint la línia habitual dels darrers anys, l’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors, en l’establiment de nous contactes comercials, i facilitar la difusió sobre el sector de la fruita del nostre país als operadors visitants. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Fruit Attraction com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa.


Catalunya, potència exportadora fructícola

La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, i un dels pilars de la seva internacionalització. Gràcies a una zona plena de diversitat i un clima mediterrani suau, Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: l’agricultura es realitza sota un sistema de producció integrada. El 35% de la fruita produïda a Catalunya és de producció integrada.

Catalunya produeix prop d’un milió de tones de fruita a l’any (962.201 any 2020) i és la comunitat autònoma que més fruita dolça produeix. La poma i la pera catalanes representen el 40% de la producció estatal. La importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 20 % del préssec i la nectarina que es produeix a Espanya és catalana.

Producció de fruita

A nivell internacional, Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa, i alhora, és el novè major productor mundial de préssec i nectarina, el divuitè de pera i el trenta-setè de poma. Catalunya exporta un 83% de la fruita (en relació a la seva producció) als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària.

El sector de la Fruita i Horta (índex Prodeca) és el tercer sector exportador agroalimentari tant en valor com volum durant el 2020 (802.412 tones i 857,49M€, respectivament).

Respecte 2019, el valor d’exportació de la fruita es va incrementat en un 11,06% i en volum ha disminuït un 8,89%, incrementant un 18,37% el rati del valor de les exportacions respecte al volum exportat.

Catalunya va exportar, el 2020, el 70,95% de les pomes del total estatal, el 56,21% de les peres, el 43,39% dels préssecs i el 34,21% de les nectarines.

En els últims 5 anys (2015-2020) l’exportació de fruita ha incrementat un 17,72% en valor tenint en compte que el volum ha disminuït en un 9,04%. Aquestes dues dades ens indiquen que estem posant en valor la nostra fruita als mercats internacionals i representant un increment del 25,46% en el rati Valor-Volum d’exportació.

 

Fruit Attraction, la gran festa comercial del sector

Es tracta de la tretzena edició d’aquesta fira internacional del sector de fruita i verdura, una gran plataforma comercial que durant tres dies fomenta intenses relacions comercials entre el teixit empresarial que vol dinamitzar la seva activitat promocional amb el canal de distribució internacional.

La feria compta amb la participació d’un total de 1.300 empreses de 44 països; 42.000m2  nets d’oferta hortofructícola i de tota la cadena de valor; vuit pavellons d’IFEMA MADRID, i visitants professionals acreditats de 98 països.

En la passada edició 2020, i donat el context de pandèmia mundial, es va celebrar en format virtual mitjançant la plataforma FRUIT ATTRACTION LIVEconnect, una eina digital que potencia i complementa amb noves funcionalitats l’esdeveniment presencial, reforçant-les mútuament. Enguany l’organització de la fira recupera aquesta nova proposta híbrida concebuda com un espai de networking, generador de contactes i oportunitats de negocis, sessions i debats entre els operadors de la comunitat hortofructícola internacional.

 

Sobre Prodeca

Prodeca és una empresa pública adscrita al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de la Generalitat de Catalunya, que té per objecte la promoció dels productes agroalimentaris catalans i el suport a la comercialització i internacionalització de les empreses catalanes del sector. Facilita la participació de les empreses catalanes a les principals fires agroalimentàries internacionals i nacionals, organitza trobades amb compradors i importadors del sector, ofereix programes de suport en comercialització i iniciació a l’exportació, elabora i implementa estratègies de posicionament de producte i de promoció de la marca Catalunya agroalimentària, fa assessorament en diversificació i consolidació comercial a països tercers, prepara informes de mercats i tendències, disposa d’eines d’autodiagnosi i d’anàlisi d’oportunitats en comercialització i internacionalització per a les empreses del sector, entre d’altres activitats.

 

Prodeca treballa coordinadament amb les associacions professionals, entitats i agents que intervenen en la promoció, comercialització i internacionalització agroalimentària, i participa en iniciatives relacionades amb la gastronomia catalana i la Dieta Mediterrània, com a eines de valorització i millora del posicionament dels nostres productes i empreses, a Catalunya i al món.

Recent Posts