El Govern aprova el pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026
-
Té per objectiu mantenir l’alt nivell de seguretat alimentària i alhora contribuir a consolidar el prestigi dels productes alimentaris catalans en el mercat nacional i internacional
El Govern de la Generalitat va aprovar a principis de juny el Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, l’instrument estratègic de referència de la intervenció pública en aquesta matèria.
El Pla, a més d’establir una base clara per a les intervencions en seguretat alimentària a mitjà termini, posa les bases per a una intervenció integrada, una millor coordinació i una millor posició per anticipar-se a les necessitats i futurs reptes.
El document comprèn les actuacions i els programes que s’han de dur a terme els pròxims cinc anys per assolir les finalitats previstes:
- Prevenir les malalties de transmissió alimentària.
- Reduir l’exposició de les persones als perills vehiculats per aliments.
- Mantenir un nivell elevat de protecció dels interessos de la ciutadania en matèria alimentària.
- Consolidar el prestigi dels productes alimentaris catalans en el mercat nacional i internacional.
13 objectius estratègics i 109 línies d’intervenció
Com el pla anterior, el nou document inclou tant els objectius estratègics, i també els objectius específics que suposen més concreció a l’hora d’assolir els propòsits fixats. Així, el nou Pla estableix 13 objectius estratègis, 63 específics i 109 línies d’intervenció: avaluació de riscos, gestió de riscos, gestió de seguretat alimentària, comunicació i xarxes de treball i qualitat.
Entre les 13 accions específiques que cal impulsar destaquen:
- Potenciar els sistemes d’avaluació, vigilància, alerta primerenca i resposta ràpida davant de riscos emergents, com per exemple els derivats del canvi climàtic, nous aliments, noves tendències alimentàries i noves tecnologies.
- Impulsar la reducció de l’ús dels fitosanitaris de major perillositat i l’ús responsable de fitosanitaris.
- Impulsar la reducció i l’ús responsable dels antibiòtics i reforçar la vigilància de les resistències microbianes a tota la cadena alimentària.
- Garantir una major transparència respecte a la implementació i els resultats dels programes de vigilància i control oficial en seguretat alimentària.
- Donar un nou impuls a la comunicació del risc i desenvolupar millors mecanismes de lluita contra la desinformació i les notícies enganyoses en matèria de seguretat alimentària.
La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013