De la terra a la taula: Carns i embotits

 In De la Terra a la Taula

La carn i els embotits són una part fonamental de la nostra tradició gastronòmica. Des de les carns de qualitat que provenen de granges locals fins als embotits artesanals que conserven el sabor autèntic de la nostra terra, aquests productes han estat part de la nostra dieta durant segles. El model “de terra a taula” aplica a la perfecció a la carn i els embotits, que ens permeten gaudir de productes naturals, sostenibles i de proximitat. A través de la carn local i els embotits artesanals, no només estem consumint aliments de gran qualitat, sinó que també estem donant suport a l’agricultura i la ramaderia local, així com a una producció que respecta el medi ambient. En aquest article, explorarem els beneficis d’apostar per la carn i els embotits de proximitat, així com la seva importància en la nostra alimentació i la nostra cultura.

Carns de proximitat: Qualitat, benestar animal i sostenibilitat

La carn de qualitat és aquella que prové de granges que treballen amb criteris de benestar animal, respectant els espais naturals i les condicions de vida dels animals. En aquest sentit, moltes de les granges locals, com Cooperativa Plana de Vic, són exemple de l’important treball que es fa per garantir una producció responsable i sostenible. Fundada el 1966, la Cooperativa Plana de Vic promou l’agricultura i ramaderia locals amb un compromís ferm amb la innovació, el benestar animal i la sostenibilitat. Els seus productes, com la carn de porc i de vedella, són elaborats seguint estrictes processos de traçabilitat i de qualitat, oferint un sabor autèntic i fresc que reflecteix l’esforç dels seus socis i l’amor per la terra.

Un altre exemple de carn de proximitat de qualitat és la produïda per Agrícola Masó Petit SL, una explotació familiar amb més de 100 anys d’història ubicada a Camós, a la comarca del Pla de l’Estany. Aquesta finca és coneguda per la seva producció de carn de vedella d’alta qualitat, amb un procés de producció respectuós amb el medi ambient i el benestar animal. A més, Agrícola Masó Petit SL aposta per una alimentació natural per a les seves vedelles, utilitzant cereals i farratges que ells mateixos produeixen a les seves 65 hectàrees de conreus.

A la mateixa comarca, Agrícola Can Seres SC també és una explotació familiar que es dedica a la producció i comercialització de carn de boví, embotits i derivats carnis. Amb una llarga trajectòria, aquesta empresa manté un compromís ferm amb la qualitat i la proximitat, oferint productes frescos i de confiança als consumidors locals.

En consumir carn de proximitat com la de Cooperativa Plana de Vic, Agrícola Masó Petit SL, Agrícola Alcarràs i Agrícola Can Seres SC, estem apostant per una producció més respectuosa amb el territori i les seves gents. Aquest tipus de carn prové de granges que no només es dediquen a l’alimentació dels animals amb productes naturals, sinó que també vetllen per la seva salut, evitant l’ús de hormones i antibiòtics. Això fa que el producte final sigui més saludable per al consum, amb una millor qualitat nutricional, ja que la carn prové d’animals alimentats amb pastures naturals i aliments ecològics.

Embotits artesanals: La tradició i el sabor autèntic de la carn

Els embotits, com el pernil ibèric, el fuet, la llonganissa o la botifarra, són un altre exemple de com la tradició i l’artesania es combinen per oferir productes de gran qualitat. Els embotits artesanals, com els de Cooperativa Plana de Vic, elaborats amb les millors matèries primeres i seguint receptes tradicionals, permeten preservar les propietats organolèptiques de la carn. Aquests embotits, amb el seu sabor inconfusible, són elaborats sense additius ni conservants artificials, amb un contingut de sal i greixos molt més controlat que els embotits industrials.

A Agrícola Masó Petit SL també elaboren carn de vedella i embotits amb un procés natural i sostenible, que reflecteix l’autenticitat i qualitat de la carn que produeixen. Aquests embotits artesanals són perfectes per gaudir en una taula d’entrepans o com a aperitiu, aportant una explosió de sabors frescos i naturals.

El model «de la terra a la taula» aplicat als embotits permet conèixer millor d’on prové el nostre menjar i com s’elabora. Els embotits de proximitat es produeixen en petites explotacions familiars o cooperatives que respecten els cicles naturals de la carn i el procés de curació.

La importància d’una alimentació de proximitat i responsable

A l’hora de consumir carn i embotits, és fonamental optar per productes locals i ecològics que garanteixin la qualitat, el benestar animal i la sostenibilitat. Consumir aquests productes no només ens beneficia a nivell de salut, sinó també al medi ambient, ja que els productes de proximitat impliquen una menor petjada ecològica, amb un menor impacte del transport i una producció que respecta els ecosistemes locals. A més, aquesta elecció contribueix al manteniment de les economies locals i ajuda a preservar les tradicions agrícoles i ramaderes del nostre territori.

Apostar per la carn i els embotits artesanals també significa promoure una alimentació més conscient i respectuosa. Moltes de les granges i productors locals que elaboren aquests productes segueixen pràctiques de ramaderia sostenible, utilitzant mètodes que permeten una convivència equilibrada amb el medi ambient. Això no només ens ofereix carns i embotits més saludables i saborosos, sinó que també ens permet mantenir vius els ecosistemes naturals, com els prats i les muntanyes, que són el bressol d’aquests productes.

Un compromís amb la qualitat, la tradició i el medi ambient

La carn i els embotits de proximitat són el resultat de la passió, l’esforç i el respecte per la terra i els animals. Apostar per aquests productes és una manera de gaudir de menjar de qualitat, amb un sabor autèntic i una història darrere de cada mossegada. El model «de la terra a la taula» ens ofereix una oportunitat per connectar amb la nostra tradició culinària, alhora que ens permet fer un consum responsable i sostenible. En consumir carn i embotits locals, com per exemple de la Cooperativa Plana de Vic, Agrícola Masó Petit SL, Agrícola Alcarràs i Agrícola Can Seres SC, estem no només millorant la nostra alimentació, sinó també contribuint a la preservació del nostre entorn i a la protecció dels ecosistemes naturals que ens ofereixen aquests tresors gastronòmics. De la granja a la taula, la carn i els embotits locals són els veritables protagonistes de la nostra dieta saludable i sostenible.

 

Recent Posts