Celler Josep Foraster: autenticitat, territori i vins amb ànima pròpia

 In Herois del rebost

Al cor de la DO Conca de Barberà, el Celler Josep Foraster és una referència en l’elaboració de vins amb identitat, compromesos amb el territori i la sostenibilitat. Fundat per Josep Foraster, aquest celler familiar ha viscut una evolució constant marcada per una aposta decidida per les varietats locals i la viticultura ecològica.

Des del 2011, totes les finques estan certificades com a ecològiques. Aquesta filosofia neix tant d’una voluntat de futur com de la recuperació d’una manera ancestral de cultivar la vinya: respectant la planta, treballant el sòl i prioritzant la qualitat per sobre del rendiment. Això permet elaborar vins que no només són de gran qualitat, sinó que expressen l’essència del paisatge que els veu néixer.

Entre les varietats que treballen destaquen el Trepat, la Parellada i el Macabeu, totes autòctones de la Conca. El Trepat, en concret, és únic al món: de les 1.150 hectàrees plantades globalment, 1.100 es troben a la Conca de Barberà. Aquesta singularitat es reflecteix en vins com el Josep Foraster Trepat, un vi negre lleuger i delicat, amb l’essència del Trepat: fruita vermella, espècies i una frescor autòctona, o la Julieta, un rosat fresc i vibrant que trenca tòpics.

La mirada innovadora del celler també s’expressa en projectes singulars com el vi negre Les Gallinetes, elaborat en col·laboració amb l’associació APRODISCA, que treballa amb persones amb discapacitat psíquica. Aquest Trepat jove i fresc convida a repensar els maridatges tradicionals: és ideal per gaudir-lo lleugerament fresc, fins i tot a l’estiu, allunyant-se del tòpic que el vi negre només és per a plats contundents.

També elaboren un blanc sorprenent: un Macabeu Brisat 100%, vinificat com si fos un negre, amb una estructura i caràcter que el fan ideal per acompanyar plats amb més cos, demostrant que un blanc també pot tenir profunditat i versatilitat.

El celler ofereix visites enoturístiques dinàmiques i properes, amb recorreguts per les vinyes, explicació del procés d’elaboració i tastos de diversos vins. L’objectiu és clar: apropar el món del vi a tothom, sense tecnicismes, connectant amb el paisatge i la gent que el treballa.

Herois de Rebost és un projecte que neix amb l’objectiu de posar en valor la riquesa gastronòmica i vinícola de Catalunya, tot centrant-se en aquesta ocasió en la Conca de Barberà. Aquesta comarca, situada entre muntanyes i vinyes, és un exemple viu de com el paisatge, la tradició i la creativitat es fusionen al plat i a la copa. A través d’un recorregut per restaurants i cellers emblemàtics i vins amb identitat pròpia, volem reivindicar la complicitat que existeix entre la cuina local i els elaboradors que interpreten i transformen la terra.

Recent Posts